Velký průvodce spánkem Netflix

Nespavost, insomnie a problémy se spánkem jsou bohužel fenoménem moderní doby, který trápí stále větší a větší část populace. Pokud mezi nespavce patříte i vy, rozhodně si nenechte ujít sedmidílný dokumentární seriál Netflixu, Velký průvodce spánkem. Zábavnou formou vám pořad prozradí spoustu zajímavostí o spánku, vyvrátí zažité mýty a zkrátka pomůže k lepšímu a kvalitnějšímu spánku. 

Další spolupráce s aplikací Headspace

Je vám název dokumentárního pořadu povědomý? Není divu – Velký průvodce spánkem je totiž v pořadí již druhým projektem, ve kterém Netflix spojil síly s meditační aplikací Headspace. Zatímco druhý díl se zabývá spánkem, obsah prvního dílu se točil kolem meditace. Dlouho na sebe nenechal ani třetí díl dokusérie, Velký průvodce uvolněním mysli. Všechny tři tematicky rozdílné řady spojuje jak samotný Headspace, který stojí za jejich vznikem, tak krásná ilustrovaná animace. 

O čem je seriál Velký průvodce spánkem?

Jak asi napovídá název, Velký průvodce spánkem provází diváky světem spánku. V jednotlivých epizodách, které jsou doplněny o animaci v uklidňujících tlumených barvách, se dozvíte o rozmanitých aspektech spánku a nespavosti. Kromě vědeckého pohledu na spánek na vás v každém ze sedmi dílů čekají praktické tipy na zlepšení kvality spánku, které můžete snadno implementovat do svého života. 

Zatímco v anglickém originále se role průvodkyně spánkem ujala Eve Lewis Prieto, v české znění uslyšíme příjemný hlas herečky Heleny Dvořákové. 

Tematický obsah dílů

Přestože je spánek a nespavost skutečně komplexní téma, o kterém by se dalo mluvit celé hodiny, celková stopáž celé sedmidílné dokumentární série Velký průvodce spánkem je pouze zhruba dvě a půl hodiny. Jednotlivé díly o délce patnáct až dvacet minut se zaměřují na jednotlivé aspekty spánku. 

Zatímco v prvním díle se diváci seznámí s nejznámějšími mýty o spánku a vyzkouší si jednoduchou meditaci, v druhém díle je podrobně rozebírán vztah mezi nekvalitním spánkem a používáním moderních technologií. Třetí díl se zaobírá fascinujícím tématem snů, meditace a lucidního snění. V následujících dílech nechybí ani podrobnější pohled na velkého nepřítele spánku – stres – či na časté (a mnohdy nevhodné) řešení nespavosti v podobě prášků na spaní. Nechybí díl věnovaný skutečně funkčním řešením, která vám pomohou k lepšímu a kvalitnějšímu spánku. V závěrečném díle se naopak dozvíte o tzv. spánkovém rytmu, a jak se dá u pořadů od Headspace očekávat, svou cestu světem spánku ukončíte zklidňující meditací. 

Divácké ohlasy na Velký průvodce spánkem

Ačkoliv v rámci Netflixu se pořad Velký průvodce spánkem těší poměrně velké oblibě a sledovanosti, hodnocení na diváckém portále CSFD.cz je už trochu rozporuplnější. Seriál jako takový si vysloužil modré hodnocení a celkem 64 %, přičemž nejlépe hodnocená epizoda získala hodnocení 69 %. Co se týká odezvy v zahraničí, na serveru Imdb.com dostal pořad 6,8 hvězdičky z 10, nejlépe hodnocená epizoda pak pěkných 7,5 hvězdičky. 

Diváci si chválí především krásné animované zpracování, zklidňující a příjemný hlas vypravěčky (a to jak v originále, tak kvalitním českém dabingu) a především popularizaci tématu meditace. Hůře si pořad vedl mezi diváky z hlediska obsahu, který nejde příliš do hloubky a jednotlivá témata probírá velice zevrubně. Přestože pro úplné nováčky, kteří se o téma spánku a insomnie začínají teprve zajímat, je dokuseriál nabitý spoustou zajímavých informací, znalejší diváci se pravděpodobně nedozví příliš nového. 

Kde shlédnout Velký průvodce spánkem online?

Vzhledem k tomu, že se jedná o původní dokumentární seriál studia Netflix, v současné době pořad najdete pouze na Netflixu, spolu s dalšími pořady v momentálně trojdílném projektu ve spolupráci s meditační aplikací Headspace.

Nejčastější otázky o Velkém průvodci spánkem

Zdeněk MatuškaZdeněk Matuška

Zdeněk Matuška

Aktualizováno: 23. 3. 2024

Jmenuji se Zdeněk Matuška a jsem vášnivým milovníkem filmů a seriálů. Můj hluboký zájem o svět televize mě přivedl k tomu, abych se stal součástí týmu na webu tvpoke.cz, kde sdílím svůj pohled na aktuální TV programy. Nejenže sleduji pořady na různých televizních kanálech, ale jsem také velkým fanouškem streamovacích platforem. Proto jsem si dal za úkol udělat kvalitní srovnání a recenze všech dostupných streamovacích služeb. Sledujte mé články, pokud chcete být v obraze co se týče novinek v oblasti televizního a streamového obsahu.

Podobné články

Filmy o loupeži, které musíte vidět

Filmy o loupeži, které musíte vidět

Filmy o loupeži jsou žánrem, který baví diváky po celém světě – kombinace napětí, akce a charismatických hlavních hrdinů je zkrátka neodolatelná! Pokud máte chuť na pořádnou loupež ve velkém stylu, ale nevíte, jaký film si dnes večer pustit, jste na správném místě. Pojďme si připomenout několik ikonických snímků, které obohatí váš filmový repertoár. Počátek…

Filmy o tancování, které musíte vidět

Filmy o tancování, které musíte vidět

Přemýšlíte, jaký film si pustit tento víkend? Ať už patříte mezi talentované tanečníky, nebo jen zkrátka nadšené fanoušky tance, připravili jsme pro vás seznam filmů o tancování, které byste si rozhodně neměli nechat ujít. Na své si přijdou jak milovníci street dance, tak baletu či třeba disca – tak se pohodlně usaďte a připravte se…

Filmy o rapu, které musíte vidět

Filmy o rapu, které musíte vidět

Patříte mezi fanoušky rapu a hip-hopu a rádi byste si svůj oblíbený žánr užili i na televizních obrazovkách? V tom případě jste na správném místě. Máme pro vás tipy na ty nejlepší filmy o rapu, které byste si rozhodně neměli nechat ujít, ať už máte chuť na biografický film o rapových legendách, nebo čistě fiktivní…

Filmy o autech, které musíte vidět

Filmy o autech, které musíte vidět

Není pochyb o tom, že auta jsou v Hollywoodu mimořádně oblíbeným tématem. A to natolik, že bychom filmy, ve kterých hrají prim auta, mohli nazvat téměř samostatným žánrem. Pokud máte na nějaký ten automobilový snímek náladu, jste na správném místě – máme pro vás tipy na filmy o autech, které byste si rozhodně neměli nechat…