Filmy o tancování, které musíte vidět

Přemýšlíte, jaký film si pustit tento víkend? Ať už patříte mezi talentované tanečníky, nebo jen zkrátka nadšené fanoušky tance, připravili jsme pro vás seznam filmů o tancování, které byste si rozhodně neměli nechat ujít. Na své si přijdou jak milovníci street dance, tak baletu či třeba disca – tak se pohodlně usaďte a připravte se na filmový zážitek, který vás zaručeně dostane do rytmu!

Hříšný tanec (1987)

Začneme naprostou klasikou – přestože byl film Hříšný tanec natočen před téměř čtyřiceti lety, stále patří mezi nejpopulárnější snímky o tanci. Hlavních rolí romantického filmu z roku 1987 se zhostila Jennifer Grey jako Frances „Baby“ Houseman a Patrick Swayze jako Johnny Castle.

Příběh se odehrává v létě 1963, kdy sedmnáctiletá Baby tráví prázdniny s rodinou v rekreačním středisku pro movitější hosty. Baby je naivní a nezkušená, ale plná ideálů a očekávání. Náhodou se dostane do světa hotelových tanečníků a setkává se s charismatickým a zkušeným tanečníkem Johnnym. Když Johnnyho taneční partnerka Penny kvůli nechtěnému těhotenství nemůže vystupovat, Johnny si vybere Baby jako náhradnici, a to i přes její téměř nulovou taneční zkušenost. Hříšný tanec je plný nezapomenutelných a dnes již kultovních tanečních scén a momentů, včetně legendárního závěrečného tance na píseň (I’ve Had) The Time of My Life, která si vysloužila Oscara za nejlepší píseň.

Hříšný tanec můžete sledovat na platformě Disney plus, Netflix, Amazon Prime, O2 TV.

Černá labuť (2010)

Máte-li chuť na trochu baletu, jasnou volbou bude další oscarový snímek, Černá labuť, ve kterém zazářili Natalie Portman, Mila Kunis a Vincent Cassel. Režie thrilleru, ve kterém hraje hlavní roli tanec, se ujal Darren Aronofsky, který se v posledních letech připomněl úspěšným filmem Velryba.

Děj filmu se točí kolem newyorské baletní společnosti, která připravuje inscenaci klasického baletu Labutí jezero. Nina Sayers je talentovaná, avšak emocionálně nestabilní baletka, která dostává šanci stát se hlavní tanečnicí ve zmíněné inscenaci. Nina se však musí vyrovnat nejen s tlakem na dokonalý výkon, ale i s vnitřními démony a zvyšující se paranoiou. Film zkoumá Ninino postupné ztotožňování se s rolí Černé labutě, což vyvolává její temné a destruktivní tendence. Nina se snaží zápasit se svou ovládající matkou, s konkurencí ze strany nové tanečnice v souboru, a se svou vlastní neustálou potřebou být dokonalá. Film nabízí intenzivní pohled na psychologický rozklad hlavní postavy a přináší napínavé vyústění, kdy se Nina plně ponoří do své role, což má pro ni i její okolí dramatické důsledky.

Film Černá labuť můžete sledovat na platformě Disney plus.

Chicago (2002)

Milovníci muzikálu a kabaretů by si rozhodně neměli nechat ujít snímek Chicago, který je adaptací stejnojmenného muzikálu z roku 1975, jehož autory jsou John Kander, Fred Ebb a Bob Fosse. Ve filmu se objevila celá řada známých jmen, jako je Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones či Richard Gere. Film si vysloužil hned tři Oscary, včetně sošky za nejlepší film.

Příběh odehrávající v Chicagu během éry jazzu ve 20. letech 20. století sleduje Roxie, která sní o kariéře tanečnice a zpěvačky, ale její život se náhle změní, když v afektu zastřelí svého milence. Roxie je zatčena a umístěna do vězení, kde se setkává s Velmou, populární noční klubovou tanečnicí a zpěvačkou, která je rovněž obviněna z vraždy svého manžela a sestry. Obě ženy si najímají chytrého a manipulativního právníka Billyho Flynna, který je známý svými schopnostmi obracet mediální pozornost ve prospěch svých klientek. S Billyho pomocí se Roxie stává mediální senzací, což vyvolává rivalitu mezi ní a Velmou.

Film Chicago můžete sledovat na platformě Netflix.

Varieté (2010)

Milovníci kabartů by si rozhodně neměli nechat ani snímek Varieté z roku 2010, ve kterém se objevila skutečně přehlídka skvělých tanečnic s neuvěřitelným hlasem – vedle Cher například také Christina Aguilera. 

Film vypráví o Ali, mladé a talentované zpěvačce a tanečnici, která opouští svůj domov v Iowě a míří do Los Angeles s nadějí stát se hvězdou. Potkává Tess, majitelku nočního klubu Varieté, která bojuje o udržení svého podniku. Ali začíná pracovat jako servírka, zatímco čeká na šanci prorazit na jevišti. Díky svému silnému hlasu a charisma se postupně stává hlavní hvězdou klubu.

Film Varieté můžete sledovat na platformě Netflix.

Bez kalhot (2012)

Pokud se vám líbil film Varieté, rozhodně byste si neměli nechat ujít ani snímek Bez kalhot z roku 2012, který nás tentokrát zavede do striptérského klubu. Tentokrát však na podiu nezáří nadané tanečnice, ale striptéři – film sleduje příběh Mikea, zkušeného striptéra, který se snaží vybudovat si život mimo svět striptýzu a věnovat se svému snu, vlastnoruční výrobě originálního nábytku. Mike se stane mentorem mladšího tanečníka Adama a zároveň prožívá komplikovaný vztah s jeho sestrou. Film zkoumá Mikeovy snahy o podnikání, zatímco odhaluje méně známé stránky striptýzového průmyslu a osobní výzvy, se kterými se tanečníci potýkají.

Film Varieté můžete sledovat na platformě HBO Max.

Let’s Dance (2006)

Přestože ve filmové sérii Let’s Dance najdeme už pěknou řádku snímků, začněme hezky od začátku. V původním film z roku 2006 si zahrál Channing Tatum, kterého můžete znát z výše zmiňovaného trháku Bez kalhot. Na pánský striptýz tentokrát zapomeňte – tentokrát Channing Tatum předvedl své schopnosti v hned několika tanečních žánrech!

A čem film je? Tyler po zatčení za vandalismus dostává šanci změnit svůj život, když ho přijmou do umělecké školy na veřejně prospěšné práce. Tady se setkává s Norou, talentovanou tanečnicí, která hledá partnera pro své vystoupení. Tyler, původně vnímaný jako problémový mladík, v sobě objeví mimořádné taneční nadání a společně s Norou pracují na přípravě jejího tanečního vystoupení. Ukáže, že v něm je víc, než se zdá na první pohled?

Film Lets Dance můžete sledovat na platformě Netflix, Voyo.

Street Dance (2010)

Pokud je pro vás tento filmový žánr to pravé ořechové, na svůj seznam rozhodně přidejte také snímek Street Dance, který se mimochodem zapsal do historie jako první taneční snímek ve formátu 3D. Ve filmu se navíc objevily hvězdy z talentové soutěže Britain’s Got Talent. 

Film vypráví o Carly, jejíž život se obrací vzhůru nohama, když ji opustí její přítel Jay, se kterým vedli taneční skupinu směřující do finále soutěže UK Street Dance Championship. Carly se pokusí vést skupinu k vítězství, ale potýká se s řadou osobních i profesionálních výzev. Náhoda ji spojí s Helenou, učitelkou baletu, která nabídne Carly a její skupině prostor pro trénink v baletní akademii pod podmínkou, že její baletní tanečníci budou spolupracovat s Carlyinou street dance skupinou.

Film Street Dance můžete sledovat na platformě Amazon Prime Video, Voyo.

Horečka sobotní noci (1977)

Na závěr nesmí chybět ikonický snímek Horečka sobotní noci, který definoval disco éru 70. let a zároveň se stal průlomovým filmem pro Johna Travoltu, který si zahrál hlavní roli. Děj se točí kolem Tonyho Manera, mladého Italo-Američana žijícího v Brooklynu v New Yorku. Tony pracuje ve skladišti, ale o víkendech se mění v krále tanečního parketu v místní diskotéce. Tanec pro něj představuje únik od monotónního života, rodinných problémů a frustrujícího pracovního prostředí. Společně s ambiciózní tanečnicí Stephanií snaží vyhrát taneční soutěž, což jim může otevřít dveře do tanečního světa.

Film Horečka sobotní noci můžete sledovat na platformě Apple TV.

Zdeněk MatuškaZdeněk Matuška

Zdeněk Matuška

Aktualizováno: 23. 4. 2024

Jmenuji se Zdeněk Matuška a jsem vášnivým milovníkem filmů a seriálů. Můj hluboký zájem o svět televize mě přivedl k tomu, abych se stal součástí týmu na webu tvpoke.cz, kde sdílím svůj pohled na aktuální TV programy. Nejenže sleduji pořady na různých televizních kanálech, ale jsem také velkým fanouškem streamovacích platforem. Proto jsem si dal za úkol udělat kvalitní srovnání a recenze všech dostupných streamovacích služeb. Sledujte mé články, pokud chcete být v obraze co se týče novinek v oblasti televizního a streamového obsahu.

Podobné články

Filmy o loupeži, které musíte vidět

Filmy o loupeži, které musíte vidět

Filmy o loupeži jsou žánrem, který baví diváky po celém světě – kombinace napětí, akce a charismatických hlavních hrdinů je zkrátka neodolatelná! Pokud máte chuť na pořádnou loupež ve velkém stylu, ale nevíte, jaký film si dnes večer pustit, jste na správném místě. Pojďme si připomenout několik ikonických snímků, které obohatí váš filmový repertoár. Počátek…

Filmy o rapu, které musíte vidět

Filmy o rapu, které musíte vidět

Patříte mezi fanoušky rapu a hip-hopu a rádi byste si svůj oblíbený žánr užili i na televizních obrazovkách? V tom případě jste na správném místě. Máme pro vás tipy na ty nejlepší filmy o rapu, které byste si rozhodně neměli nechat ujít, ať už máte chuť na biografický film o rapových legendách, nebo čistě fiktivní…

Filmy o autech, které musíte vidět

Filmy o autech, které musíte vidět

Není pochyb o tom, že auta jsou v Hollywoodu mimořádně oblíbeným tématem. A to natolik, že bychom filmy, ve kterých hrají prim auta, mohli nazvat téměř samostatným žánrem. Pokud máte na nějaký ten automobilový snímek náladu, jste na správném místě – máme pro vás tipy na filmy o autech, které byste si rozhodně neměli nechat…

Filmy o přežití podle skutečné události

Filmy o přežití podle skutečné události

Filmy o přežití fascinují diváky houževnatostí hlavních postav i pořádnou dávkou akce. Když však k napínavému ději připočteme fakt, že je příběh založen na skutečných událostech, snímek dostává úplně nový rozměr. Pokud jsou filmy o přežití podle skutečné události přesně podle vašeho gusta, jste na správném místě. Máme pro vás hned osm tipů na filmy,…