Filmy o autech, které musíte vidět

Není pochyb o tom, že auta jsou v Hollywoodu mimořádně oblíbeným tématem. A to natolik, že bychom filmy, ve kterých hrají prim auta, mohli nazvat téměř samostatným žánrem. Pokud máte na nějaký ten automobilový snímek náladu, jste na správném místě – máme pro vás tipy na filmy o autech, které byste si rozhodně neměli nechat ujít!

Le Mans ‘66 (2019)

Hned na začátek nás čeká silný start se snímkem Le Mans ‘66 z roku 2019, jehož režie se ujal James Mangold. O kvalitně snímku napoví nejen chvála, kterou na něj i roky po premiéře pějí diváci, ale především úspěch, který film sklidil mezi filmovými kritiky. Nejen, že získal hned čtyři nominace na Oscara, ale hned dvě proměnil ve zlatou sošku.

A co od tohoto snímku můžete čekat? Nejen pořádně rychlá auta, ale také pohled do fungování automobilek a automobilových závodů. Film totiž vypráví skutečný příběh automobilového designéra Carolla Shelbyho a řidiče Kena Milese, kteří byli najati automobilkou Ford s cílem vyvinout zcela nový závodní automobil, Ford GT40, schopný porazit dominantní Ferrari na prestižním 24hodinovém závodě v Le Mans ve Francii. I v případě, že výsledek tohoto legendárního souboje znáte, tenhle napínavý film rozhodně stojí za shlédnutí.

Film Le Mans ‘66 můžete sledovat na platformě Netflix a Apple TV.

Taxikář (1976)

Druhý film v našem žebříčku zaujme především milovníky filmových klasik, které tak úplně nelákají neustále výbuchy a CGI scény. Přestože byl snímek Taxikář natočen už v roce 1976, stále má co nabídnout i moderním divákům. Šílených automobilových honiček a nadupaných sporťáků se sice nedočkáte, ale auto, konkrétně taxík, stále hraje hlavní roli.

Film režírovaný Martinem Scorsesem je v prvé řadě dramatický thriller, který se odehrává v New Yorku po vietnamské válce. Hlavní postavou je Travis Bickle, osamělý a emocionálně nestabilní veterán z Vietnamu, který pracuje jako noční taxikář. Travise frustruje morální úpadek, který vidí ve městě kolem sebe, a postupně se u něj rozvíjí silná touha po očištění společnosti. Bohužel však poněkud násilná…

Film Taxikář můžete sledovat na platformě Netflix.

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015)

U násilí ještě chvíli zůstaneme, a to dalším populárním filmu o autech, který sice není úplně typickým zástupcem tohoto žánru, ale na našem seznamu nesmí chybět. Motorheadi se mohou těšit na opravdu fascinující přehlídku speciálně upravených aut a motorek

Tento film je již čtvrtým dílem v sérii Šílený Max a odehrává se v postapokalyptické pustině, kde voda a palivo jsou vzácné a vysoce ceněné zdroje. Hlavní postavou je Max, který se snaží přežít, zatímco se vyrovnává s traumatem ze ztráty své rodiny. Max je chycen skupinou zvanou War Boys, která slouží tyranskému vůdci Immortanu Joeovi. Immortan Joe ovládá vodní zdroje a s pomocí svých brutálních bojovníků udržuje moc nad zbídačenými obyvateli. Furiosa, jedna z Joeových velitelek, ukradne válečný kamion a s sebou vezme Joeovy panny, které chce osvobodit a odvést do „Zelené země“ – místa, kde doufá, že nalezne bezpečí a svobodu. Max se neochotně spojí s Furiosou a během své cesty musí čelit nebezpečným přírodním podmínkám a nemilosrdným nepřátelům, kteří je pronásledují.

Film Šílený Max: Zběsilá cesta můžete sledovat na platformě Apple TV, O2 TV.

Ferrari (2023)

Na chvíli trochu zvolníme, a to životopisným snímkem z minulého roku. Film Ferrari, režírovaný Michaelem Mannem, se odehrává v létě roku 1957 a sleduje příběh bývalého automobilového závodníka Enza Ferrariho, jehož role se zhostil výborný Adam Driver. Přestože se film soustředí primárně na Ferrariho osobní život, nechybí ani pořádná dávka závodění. 

Tento snímek odhaluje, jak významné události a osobní výzvy formovaly Ferrariho charakter a jak jeho vášeň k automobilům ovlivnila jeho profesní i soukromý život. Prostřednictvím závodů a osobních ztrát film ukazuje, jak Enzo nejen bojoval s konkurencí, ale i s vlastními démony, aby udržel své impérium a zanechal trvalé dědictví v automobilovém průmyslu.

Film Ferrari můžete sledovat na platformě O2 TV, Disney +, Netflix.

Rychle a zběsile (2001)

Páté místo v našem žebříčku asi nebude žádným překvapením – série Rychle a zběsile zkrátka nesmí chybět. Přestože během let vyšel už nespočet dílů, my si dnes připomeneme především ten úplně první z roku 2001. 

Příběh sleduje Briana O’Connora, mladého policistu, který se snaží infiltrovat a rozložit zločineckou skupinu v Los Angeles. Skupinu vede charismatický Dominic Toretto, který je zároveň neporaženým šampionem v pouličních závodech. Brian se zapojí do komunity pouličních závodníků, aby získal důvěru a informace potřebné k odhalení série nákladních loupeží. Postupně si však začne uvědomovat svou vzrůstající loajalitu a přátelství k Dominicovi a jeho blízkým.

Kde sledovat Rychle a zběsile

Baby Driver (2017)

Máte rádi nejen rychlá auta, ale taky dobrou muziku? V tom případě si na seznam filmů ke shlédnutí přidejte snímek Baby Driver z roku 2017. Tento akční thriller sleduje příběh talentovaného únikového řidiče jménem Baby, který po autonehodě v dětství trpí tinnitem, a proto neustále poslouchá hudbu, aby se mohl soustředit při řízení. Baby pracuje pro zločineckého bosse Doca, který organizuje loupeže bank. Přestože Baby patří mezi nejlepší ve svém oboru, zamiluje do servírky Debory a rozhodne se opustit zločinecký život jednou provždy. Brzy však zjistí, že uniknout ze světa zločinu není tak snadné…

Film Baby Driver můžete sledovat na platformě Netflix.

Drive (2011)

Na závěr si dáme ještě dva skutečně akční filmy, které ocení každý milovník silných aut. Prvním z nich je snímek Drive z roku 2011, režírovaný Nicolasem Windingem Refnem a s Ryanem Goslingem v hlavní roli. Příběh se v mnoha směrech podobá filmu Baby Driver: sleduje tajemného muže známého jako Řidič, který pracuje jako kaskadér v Hollywoodu během dne a noční řidič pro zločince během noci. Řidič je profesionál, který má několik pravidel: neprovádí žádné loupeže během dne, pracuje s klienty pouze jednou a nikdy neví, co krade. Jeho poklidný život se však začne komplikovat, když se zaplete s Irenou, svou sousedkou a jejím manželem, který se nedávno vrátil z vězení. Driver se rozhodne pomoci Standardovi v „poslední“ loupeži, která má za cíl ochránit Irenu a jejího syna, ale věci se rychle zvrhnou a Řidič se ocitá uprostřed nebezpečné hry.

Film Driver můžete sledovat na platformě Netflix.

Kurýr (2002)

Pořádnou dávku akce si pro vás připravil také film Kurýr z roku 2002. Příslibem adrenalinu může být samotný fakt, že se v něm objeví Jason Statham, který ztvárnil hlavní roli Franka Martina. Ten pracuje jako profesionální kurýr v jižní Francii, kde přepravuje různé zásilky pro bohaté klienty bez jakýchkoliv otázek. Jeho profesionální život se však začne komplikovat, když poruší jedno ze svých pravidel a otevře balík, aby zjistil, že dopravuje mladou ženu. Frank se rychle zaplétá do nebezpečného světa obchodu s lidmi.

Film Kurýr můžete sledovat na platformě Apple TV.

Zdeněk MatuškaZdeněk Matuška

Zdeněk Matuška

Aktualizováno: 15. 4. 2024

Jmenuji se Zdeněk Matuška a jsem vášnivým milovníkem filmů a seriálů. Můj hluboký zájem o svět televize mě přivedl k tomu, abych se stal součástí týmu na webu tvpoke.cz, kde sdílím svůj pohled na aktuální TV programy. Nejenže sleduji pořady na různých televizních kanálech, ale jsem také velkým fanouškem streamovacích platforem. Proto jsem si dal za úkol udělat kvalitní srovnání a recenze všech dostupných streamovacích služeb. Sledujte mé články, pokud chcete být v obraze co se týče novinek v oblasti televizního a streamového obsahu.

Podobné články

Filmy o loupeži, které musíte vidět

Filmy o loupeži, které musíte vidět

Filmy o loupeži jsou žánrem, který baví diváky po celém světě – kombinace napětí, akce a charismatických hlavních hrdinů je zkrátka neodolatelná! Pokud máte chuť na pořádnou loupež ve velkém stylu, ale nevíte, jaký film si dnes večer pustit, jste na správném místě. Pojďme si připomenout několik ikonických snímků, které obohatí váš filmový repertoár. Počátek…

Filmy o tancování, které musíte vidět

Filmy o tancování, které musíte vidět

Přemýšlíte, jaký film si pustit tento víkend? Ať už patříte mezi talentované tanečníky, nebo jen zkrátka nadšené fanoušky tance, připravili jsme pro vás seznam filmů o tancování, které byste si rozhodně neměli nechat ujít. Na své si přijdou jak milovníci street dance, tak baletu či třeba disca – tak se pohodlně usaďte a připravte se…

Filmy o rapu, které musíte vidět

Filmy o rapu, které musíte vidět

Patříte mezi fanoušky rapu a hip-hopu a rádi byste si svůj oblíbený žánr užili i na televizních obrazovkách? V tom případě jste na správném místě. Máme pro vás tipy na ty nejlepší filmy o rapu, které byste si rozhodně neměli nechat ujít, ať už máte chuť na biografický film o rapových legendách, nebo čistě fiktivní…

Filmy o přežití podle skutečné události

Filmy o přežití podle skutečné události

Filmy o přežití fascinují diváky houževnatostí hlavních postav i pořádnou dávkou akce. Když však k napínavému ději připočteme fakt, že je příběh založen na skutečných událostech, snímek dostává úplně nový rozměr. Pokud jsou filmy o přežití podle skutečné události přesně podle vašeho gusta, jste na správném místě. Máme pro vás hned osm tipů na filmy,…